Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • promader
    Elegance
    • 2010
    • 802
    • Octavia II combi (1Z5)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
    • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

witam pisałem troszke w innym temacie ale pora tutaj...potrzebuje wyczyscic czarny lakier renault laguna z 2008r z odchodów ptasich i owadów,lakier był niezabezpieczony,a to dość trwale przyległo... maska i zderzak wyglądają tragicznie,auto kolegi ma byc w miare tanio i skutecznie...z tego co juz sie dowiedziałem glinka niewiele zdziałam,wiec pozostaje pasta jakaś i drzemy...tylko czy 1? moze jakas grubsza pierw i mam jeszcze Meguiar's swirlx to to moze wykańczające?tylko czym drzeć poradzcie...?i ciekawe czy na czarnym nie zostaną plamy pod światło mimo wszystko...bo teraz to aż pod palcami czuć...
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...combi-czcz-vrs

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez promader
      potrzebuje wyczyscic czarny lakier renault laguna z 2008r z odchodów ptasich i owadów
      z tego co juz sie dowiedziałem glinka niewiele zdziałam
      A kto ci takich głupot nagadał ???? Przecież to własnie do takich rzeczy stworzona jest glinka !
      Meguiar's swirlx to to moze wykańczające
      o pasta lekkościerna używana do pozbycia się lekkiej oksydacji lakieru.
      Czarny Elegance

Komentarz

• promader
        Elegance
        • 2010
        • 802
        • Octavia II combi (1Z5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
        • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Big
        A kto ci takich głupot nagadał ???? Przecież to własnie do takich rzeczy stworzona jest glinka !
        a temat obok o glince...no to polece to glinka a pózniej właśnie wykańczajacym Meguiar's swirlx i zobaczymy co z tego bedzie...
        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...combi-czcz-vrs

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

promader, nie wiem kto i co tam pisał, ale glinkę stworzono własne po to aby oczyścić lakier z przylegających do niego syfów taki jak np. pozostałości po ptasim guanie, przyspojone pyły przemysłowe, smoła i guma wyrzucana spod kół.
          SwirlX nie jest niczym wykańczającym. To pasta ścierna stworzona do ręcznej korekty lakieru.
          Czarny Elegance

Komentarz

• Eidos71
            RS
            • 2011
            • 2050
            • Octavia II (1Z3)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Big - przeczytaj temat kolegi o tych odchodach w temacie, dot. glinki. Z opisu kolegi promader jasno wynika, że są to typowe wżery w lakierze - a na to glinka nic nie pomoże - jedynie korekta lakieru.
            Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
            MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• ksyniu22
              Ambiente
              • 2010
              • 119

dobra, po dłuższej lekturze tematów o detailingu w internecie postanowiłem skomponować swój własny zestaw, zaznaczam że nie chce wydawać strasznie dużych pieniędzy na początek, co o nim myślicie:
              - szampon: Duragloss 901 lub 4nano Ultra Violet (który będzie lepszy?)
              - rękawica Meguiars Wash Mitt
              - ręcznik do osuszenia FLUFFY DRYER BLUE
              - glinka ValetPRO Yellow
              - cleaner DURAGLOSS 601
              - sealent DURAGLOSS 111

ja to ocenicie? co mi jeszcze potrzeba? auto w kolorze czarnym

Komentarz

• Eidos71
                RS
                • 2011
                • 2050
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

ksyniu22 - moim skromnym zdaniem :wink: DG #901 będzie lepszym wyborem. Jest delikatny dla wosku, a jednocześnie dobrze domywa i daje fajny poślizg podczas mycia rękawicą. 4nano wg mnie wypada słabiej.
                Do "pełni szczęścia" potrzebujesz jeszcze coś na substancje smoliste, coś na metale lotne, coś do tworzyw zewnętrznych i wewnętrznych... No i jakiś dressing do opon. Szyby możesz myć domowym środkiem.
                Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                MOJA FURKA

Komentarz

• ksyniu22
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 119

Zamieszczone przez Eidos71
                  coś na substancje smoliste, coś na metale lotne, coś do tworzyw zewnętrznych i wewnętrznych
                  jakieś propozycje wypróbowanych srodków?

Komentarz

• staraoctavia
                    Elegance
                    • 2013
                    • 825

Duragloss seria 900 to jeden z lepszych szamponow na rynku, niestety 4nano ultraviolet blado przy nim wypada.
                    Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• Eidos71
                      RS
                      • 2011
                      • 2050
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez ksyniu22
                      Zamieszczone przez Eidos71
                      coś na substancje smoliste, coś na metale lotne, coś do tworzyw zewnętrznych i wewnętrznych
                      jakieś propozycje wypróbowanych srodków?
                      Wypróbowane i niedrogie...?

- substancje smoliste: Prickbort Mac 124;
                      - metale lotne: Tenzi Prix, lub ADBL Vampire (skuteczne i niedrogie, nadają się do czyszczenia felg, jak i do usuwania metali lotnych z lakieru); jest też tani środek Tuga-chemie Alu-Teufel Spezial GEL, jednak (wg mnie) nie jest to rewelacja pod względem skuteczności, a poza tym konsystencja żelowa nie bardzo sprawdza się w wydajnym, bezdotykowym czyszczeniu lakieru;
                      - do tworzyw wewnętrznych: Poorboy's World Natural Look;
                      - do tworzyw zewnętrznych: Koch Chemie Nano Magic Plast Care

To moje propozycje. Można dobrać droższe i lepsze środki, ale - wg mnie - w/w są wystarczające do amatorskiego detailingu.
                      MOJA FURKA

Komentarz

• ksyniu22
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 119

Eidos71, dzięki za podrzucenie nazw specyfików moja głowa by nie wytrzymała kolejnego pół dnia siedzenia i szukania w internecie

Komentarz

• Pixon
                          Rider
                          • 2013
                          • 541
                          • Fabia (NJ3)

Zamieszczone przez Big
                          Zamieszczone przez Pixon
                          wosk a sealant?
                          Sealent to również wosk.
                          Woski dzielimy na naturalne oraz sztuczne czyli sealenty.
                          Zamieszczone przez Pixon
                          cleaner a politura?
                          Cleaner ma przygotować lakier pod wosk. Politura, to substancja, która ma za zdanie nadac połysku lakierowi.
                          Niektóre cleanery jak np. HDC Zymola również poza przygotowaniem lakieru pod wsok, potrafia nadać mu "mokrego" połysku i głębi.
                          Dziękuję za rozjaśnienie :idea:
                          W takim razie to: DURAGLOSS 601 POLISH BONDING AGENT to jest cleaner który jest jednocześnie politurą, czy tylko cleanerem?

Jeżeli mam odrębną politurę, to nakładać po cleanerze a przed woskowaniem. Jak wrócę do domu, to Wam wyśle zdjęcie specyfiku, co się właśnie nazywa politura i dostałem od mojej ukochanej czy to się nadaje do czegokolwiek, czy sobie odpuścić i nabłyszczać tym rower.
                          Tempo!! I tak cały tydzień, życie idzie jak na spidzie!

Komentarz

• Eidos71
                            RS
                            • 2011
                            • 2050
                            • Octavia II (1Z3)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Pixon - DG #601 to specyficzny cleaner dedykowany pod sealanty na polimerach. Nie jest politurą, gdyż nie ma praktycznie żadnych wypełniaczy, ani barwników. Ma za to w składzie składniki, które poprawiają wiązanie sealantu z lakierem, a właściwie z tym cleanerem. Dlatego tego środka nie wypracowuje się i nie wyciera, tylko nakłada się go na czysty lakier, a następnie kładzie się sealant. W przypadku stosowania sealantów, nie ma sensu kłaść wcześniej politury, gdyż osłabia ona wytrzymałość sealantu. To tylko moje skromne zdanie, ale przekonałem się, że w okresie zimowym skuteczniejszą i trwalszą ochronę zapewnia odsunięcie na bok wszelkiego rodzaju glaze/politur. No, chyba że masz możliwość 1-2 razy w miesiącu woskować auto - wtedy trwałość może być mniej ważna od wyglądu...
                            MOJA FURKA

Komentarz

• thales
                              Classic
                              • 2014
                              • 36

Co sądzicie o takim zestawie do pielęgnacji auta dla kogoś zielonego jak ja.
                              1-zewnętrznej: http://carok.pl/sklep/towar.208.megu...y.lakieru.html
                              2-wewnętrznej

Ten drugi środek ma jednocześnie posłużyc jako acp do likwidacji plam po tłustych paluchach. Mam też drobny problem.Czy tym środkiem mogę również czyścić tę metalową kratkę nawiewu na szybę czołową?
                              Jeśli czegoś brakuje to dziękuję za sugestie.

Komentarz

• lu5asz
                                RS
                                • 2011
                                • 2006
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

thales, poczytaj kolego troche ten wątek :P
                                Zestaw ktory podałeś,UC pasta scierna,pewnie chcialbys recznie odswiezyc lakier a niestety jest to prawie ze niemozliwe,prawie bo zeby to zrobic trzeba sie namachac ze hoho.Lepiej zastosuj sie kilku zasad prawidlowego mycia samochodu ,w skrocie deironizacja( Prickboart,Ironx),mycie(podany przez Ciebie szampon lub inne SG Strawberry),glinkowanie,mycie,suszenie(odpowiedni recznik),cleaner i woskowanie (tu jest duze pole manewru,kazdy wybiera to co potrzebuje).Wtedy beda jakies tam efekty
                                Kondziu

OCP

Komentarz

• Eidos71
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2050
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

thales - tak, jak poradził Ci lu5asz - lepiej kup podstawowe produkty detailingowe typu szampon, deironizator, dekontaminator, glinkę, wosk, cleaner i będzie ok. A jeżeli chcesz w miarę szybko i zadowalająco poprawić lakier, kup VP Achillesa zamiast czystego cleanera - zrobisz sobie pseudo-korektę lakieru, czym poprawisz jego wygląd, a położonym na to woskiem (np. trwały na zimę i niedrogi FK 1000) utrwalisz efekt.
                                  MOJA FURKA

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                    Rider
                                    • 2014
                                    • 284
                                    • Octavia III combi (5E5)
                                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

A ja sie z kolegami do konca nie zgodze. Tzn oczywiscie zgadzam sie z droga, ktora proponujecie ale... przeciez dokladnie to jest w tym zaproponowanym zestawie
                                    Glinka(dobra), maly QD pod glinke, szampon(gold class Megsa, bardzo dobry), wosk (maly gold class liquid), dodatkowo UC (ktory moim zdaniem jest najlepsza pasta tego typu do uzytku amatorskiego), aplikatory i mikrofibry - wszystko juz jest
                                    I, malo tego, jakby kolega chcial kupic to wszystko osobno, to wydalby troooche wiecej

Jedyne o co taki zestawik trzeba rozbudowac to o gabke polerska (np german od flexipads) - zeby naprawde popracowac tym UC i zeby bylo widac efekty.

Poza tym, tak jak mowicie, zeby bylo idealnie i zgodnie ze sztuka:
                                    - jakis srodek typu tar-off, np Prickbort.
                                    - iron-off, np IRON od GYEON'a.
                                    - rekawica do mycia (Megs albo ChG)
                                    - cos do tworzyw zewn. i opon (np elegancki Revive od AF czy trim restorer od Poorboy's)
                                    - recznik do osuszania (np.fluffy)

I kolega ma konkretny, kompletny zestaw naprawde dobrej jakosci kosmetykow i w dodatku miesci sie w 350-400 pln
                                    DetailerShop.pl Poznań - Profesjonalne kosmetyki samochodowe
                                    https://www.facebook.com/DetailingShopPoznan
                                    http://allegro.pl/my_page.php?uid=36933472

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Zamieszczone przez DetailerShopP-ń
                                      szampon(gold class Megsa, bardzo dobry
                                      Nie taki on dobry, bo wpie... wosk aż miło.
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• jamesbondzio
                                        L&K
                                        • 2009
                                        • 1174
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

....

Jedyne o co taki zestawik trzeba rozbudowac to o gabke polerska (np german od flexipads) - zeby naprawde popracowac tym UC i zeby bylo widac efekty.
                                        o którym padzie piszesz?
                                        ten:
                                        pomarańczowy

czy ten:

tricolor
                                        kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                          Rider
                                          • 2014
                                          • 284
                                          • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Akurat o ten:

Niepotrzebnie uzylem slowa "gabka", co moglo zmylic

[ Dodano: Wto 23 Wrz, 14 17:28 ]
                                          Zamieszczone przez Big
                                          szampon(gold class Megsa, bardzo dobry
                                          Nie taki on dobry, bo wpie... wosk aż miło.
                                          Moim zdaniem na tym polu akurat nie wyroznia sie na niekorzysc (producent podkresla ze jest "ph neutralny" i delikatny dla woskow :wink: ), sa zdecydowanie gorsze.

Na pewno jego najwieksza "wada" jest to ze kiepsko sie pieni, a tego automatycznie sie jednak oczekuje. Do amerykanskich klipow z myjni chyba uzywaja czegos innego No i wydajnosc taka sobie.
                                          Za to jest sliski, bardzo fajnie domywa i ladnie (delikatnie) pachnie. Wiec pracuje sie nim przyjemnie. I to troche rekompensuje ten brak piany. Mysle ze na start to bardzo dobry wybor.
                                          Poza tym ja go zwyczajnie lubie

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

(producent podkresla ze jest "ph neutralny" i delikatny dla woskow
                                            Owszem, producent go tak określa i tyle teorii.
                                            Praktyka jest taka ze nie jest to zbyt bezpieczny dla wosków szampon, choc faktycznie nieźle sie nim myje samochów.
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• DetailerShopP-ń
                                              Rider
                                              • 2014
                                              • 284
                                              • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

[/quote]
                                              Owszem, producent go tak określa i tyle teorii.
                                              Praktyka jest taka ze nie jest to zbyt bezpieczny dla wosków szampon, choc faktycznie nieźle sie nim myje samochów.[/quote]

No tez wlasnie dlatego z przymrużeniem oka traktuje zapewnienia producentow

Moim zdaniem to jednak bardzo dobry szampon "na poczatek". Ale kazdy ma oczywisice swoje preferencje.
                                              A co Ty bys polecil koledze?

Komentarz

• gusiak11
                                                L&K
                                                • 2013
                                                • 1362
                                                • Ford

A co Ty bys polecil koledze?
                                                Ja bym polecil Presta Sudzz
                                                http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• staraoctavia
                                                  Elegance
                                                  • 2013
                                                  • 825

DetailerShopP-ń powiem tak. swego czasu Big byl zwolennikiem tego szamponu, poki go nie przekoanlem do lepszych siuwaxow. Teraz ma inne zdanie jak widac na ten temat. Bez obrazy i bez spinki, wniskuje, ze nie probowales lepszych (wcale nie znaczy drozszych szamponow - po innych wypowiedziach wnioskuje, ze innych produktow rowniez) Nie mowie ze to zle. W tej specyficzniej dziedzinie jaka jest "detaling" kazdy goni swego kroliczka - ale w wiekszosci wypadkow lepsze jest wrogiem dobrego...
                                                  Porazajacy dzwiek podwojnie doladowanego V8

Komentarz

• zsolpyw
                                                    Elegance
                                                    • 2012
                                                    • 897

staraoctavia, nie bedac tajemniczym, zaproponowalbys wiec swojego faworyta szamponowego wiec 8)
                                                    Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

Pracuję...